December 09, 2023
11 11 11 AM
*ମାନବିକତା ବନାମ ସ୍ୱାର୍ଥପରତା –ରିଙ୍କୁ ମେହେର*
*ସହର ସୁନ୍ଦରୀ କ’ଣ ଗାଁ ର ମହକ ବୁଝି ପାରିବ–ଟିଲି ମଲ୍ଲିକ*
ବାପାମାଆ ମାନେ ଏବେ କୁଆଡେ ଭାରି ଅଦରକାରୀ–ବାଦଲ ପଲେଇ
*ଗାଁ ର ପାଣି ପବନ, ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଲାଗି ଲାଞ୍ଛନା-ସୋନାଲି ନାୟକ*
“ଉଷ୍ଣ ଅପରାହ୍ନ” ଆଜିର ସମାଜକୁ ଏକ ଶକ୍ତ ଚାବୁକ- ଝୁନୁ ଦାସ
ଆଧୁନିକତାର ଅନ୍ଧ ପୁଟୁଳି-ପୂଜାରାଣୀ ଦାସ
ସମୟର ମୂଲ୍ୟ ମାନବର ମାନବିକତା ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ -ଅରୁଣ ଡାକୁଆ
*’ମୃତ୍ୟୁ ସର୍ବଗ୍ରାସୀ’ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନା- ଶାଶ୍ଵତୀ ନନ୍ଦ*
“ଉଷ୍ଣ ଅପରାହ୍ନ” ଏକ ଆକଳନ- ତୃପ୍ତିମୟୀ ରାଉଳ
ସମ୍ପର୍କର ମାନେ(ଆଲେଖ୍ୟ ରଚନା)- ପ୍ରିୟଙ୍କା ପ୍ରିୟଦର୍ଶିନୀ ସ୍ୱାଇଁ
Allusions Of Longing–Manoj Kumar Panda
ALLUSIONS OF PELLUCID–Manoj Kumar Panda
Allusions Of God’s Legacy–Manoj Kumar Panda
ALLUSIONS OF MY ROUTE –Manoj Kumar Panda
ALLUSIONS OF MY CLOSED EYES–Manoj Kumar Panda
ALLUSIONS OF TEARDROPS-Manoj Kumar Panda
ALLUSIONS OF FORTUNE–Manoj Kumar Panda
Our Volunteers For Suryodaya Shanti Soumitri Sammilani -2023
ALLUSIONS OF TENDENCIES – Manoj Kumar Panda
ALLUSIONS OF SHINE- Manoj Kumar Panda 
Latest Post
*ମାନବିକତା ବନାମ ସ୍ୱାର୍ଥପରତା –ରିଙ୍କୁ ମେହେର* *ସହର ସୁନ୍ଦରୀ କ’ଣ ଗାଁ ର ମହକ ବୁଝି ପାରିବ–ଟିଲି ମଲ୍ଲିକ* ବାପାମାଆ ମାନେ ଏବେ କୁଆଡେ ଭାରି ଅଦରକାରୀ–ବାଦଲ ପଲେଇ *ଗାଁ ର ପାଣି ପବନ, ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଲାଗି ଲାଞ୍ଛନା-ସୋନାଲି ନାୟକ* “ଉଷ୍ଣ ଅପରାହ୍ନ” ଆଜିର ସମାଜକୁ ଏକ ଶକ୍ତ ଚାବୁକ- ଝୁନୁ ଦାସ ଆଧୁନିକତାର ଅନ୍ଧ ପୁଟୁଳି-ପୂଜାରାଣୀ ଦାସ ସମୟର ମୂଲ୍ୟ ମାନବର ମାନବିକତା ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ -ଅରୁଣ ଡାକୁଆ *’ମୃତ୍ୟୁ ସର୍ବଗ୍ରାସୀ’ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନା- ଶାଶ୍ଵତୀ ନନ୍ଦ* “ଉଷ୍ଣ ଅପରାହ୍ନ” ଏକ ଆକଳନ- ତୃପ୍ତିମୟୀ ରାଉଳ ସମ୍ପର୍କର ମାନେ(ଆଲେଖ୍ୟ ରଚନା)- ପ୍ରିୟଙ୍କା ପ୍ରିୟଦର୍ଶିନୀ ସ୍ୱାଇଁ Allusions Of Longing–Manoj Kumar Panda ALLUSIONS OF PELLUCID–Manoj Kumar Panda Allusions Of God’s Legacy–Manoj Kumar Panda ALLUSIONS OF MY ROUTE –Manoj Kumar Panda ALLUSIONS OF MY CLOSED EYES–Manoj Kumar Panda ALLUSIONS OF TEARDROPS-Manoj Kumar Panda ALLUSIONS OF FORTUNE–Manoj Kumar Panda Our Volunteers For Suryodaya Shanti Soumitri Sammilani -2023 ALLUSIONS OF TENDENCIES – Manoj Kumar Panda ALLUSIONS OF SHINE- Manoj Kumar Panda 

*ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ନବ ସମ୍ଭାବନା- ୨୦୨୧ ରେ ଭେଟନ୍ତୁ ସୁନାମ ଧନ୍ୟ ଯୁବ ଇଂରାଜୀ ଲେଖିକା ସୁଶ୍ରୀ ମୋନାଲିସା ପରିଡା ଙ୍କୁ*

Let’s Discuss with Monalisa Parida About her Literary  career

 

Name: – Monalisa Parida
Father’s name:- Raj kishor Parida
Mother’s name:- Gitanjali Parida
Date of birth:- 9.1.1997
Country:- India
Qualification:- MA in English literature, PGDCA (computer)

1) Do you come from a literary background?
Ans:- Yes.

2) which writers did you enjoy reading as a reader?
Ans:- O Henry, Tony Morison, Robert Forest, William wordsworth, William Shakespeare etc.

3) Does writing energize or exhaust you?
Ans:- Both.

4) Who are your favourite living writers?
Ans:- Rohini Behera, Manoj Kumar Panda, Manoj Das, Jayant Mahapatra etc.

5) Tell us about some of the books you have enjoyed?
Ans:- Othello, Beloved, The Bluest Eye etc.

6) How do you work on your poem?
Ans:- After observing nature or reading or persons or birds and animals, ideas are formed in my mind. Then the choice of words and phrases come out from my memory. The search in books, internet and dictionary to start the first line. Thereafter, the flow starts. After each stanza more thoughts, ideas, words, phrases come to mind and keep the flow going till end. Finally proof read to see grammatical, spelling errors. When I smile seeing the final work with full satisfaction, then I submit the poem for publication.

7) How does poetry make you feel?
Ans:- A person who has interest in poetry will feel happy or remorseful. Because the feelings are compressed in a poem and the reader tries to expand the meaning.

8) What advice would you give to budding young poets?
Ans:- Budding young poets can improve their language skills by reading every type of publications, be it newspapers, film magazines, detectives, novels, fictions or biographies. This will help build up ideas.

9) Why is poetry important?
Ans:- The writers or poets do a lot of brainstorming while penning down their thoughts. Thoughts are collected from reading all kinds of printed or electronic which are very long and elaborately described but a poem is precise work which gives out the gist and triggers the reader’s interest to dig more into the inner meaning of the poem.

10) If you could tell your younger writing self anything, what would it be?
Ans:- I would tell myself to write down every thought in a diary for reference sake. As much as reading is important. So, writing down thoughts.

Wish a message to Suryodaya Literary Foundation (SLF), Opined your views.

It is a powerful platform for budding poets. It encourages and helps in improving the standard, skill and nuance of writing poems as the poet is in association with so many other poets.

Write a small quote about your poem.

“Poetry is the absolute truth, Flow from heart. If no truth then poetry is meaningless “.

Loading

2 thoughts on “*ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ନବ ସମ୍ଭାବନା- ୨୦୨୧ ରେ ଭେଟନ୍ତୁ ସୁନାମ ଧନ୍ୟ ଯୁବ ଇଂରାଜୀ ଲେଖିକା ସୁଶ୍ରୀ ମୋନାଲିସା ପରିଡା ଙ୍କୁ*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *